Ds. Veenweg
Volksvermaak in Bovenknijpe. Op het pad voor cafe De Vries is het feest. Kuipjesteken op de fiets. Ten aanschouwe van de halve bevolking kon je gratis en voor niks een nat pak krijgen. Het jaar is 1929. Het vergde nog een hele organisatie om een en ander voorelkaar te krijgen. Een emmer water uit de sloot, compleet met eendekroos, doorgeven, trapje op, kuip vullen. Dan kon het volgende slachtoffer maar komen. Watermanagement in werking, zullen we maar zeggen. De man in het midden op de loopplank, met strohoed, is Wiebe Bijker senior.
Een plaatje uit 1954 of even daarvoor. De weg aan de zuidzijde (links) is nog niet gerealiseerd, de betonbrug die later ter hoogte van het bartje aan de noordzijde (rechts) aangelegd zou worden is er nog niet.
De fotograaf heeft de zelfde standplaats als op de vorige foto ingenomen. De weg en de brug zijn inmiddels aangelegd. Het zal omstreeks 1965 zijn geweest dat de foto werd genomen.
Zondagmiddag in Bovenknijpe. Ik schat dat de foto in de zeventiger jaren van de vorige eeuw genomen is.
Een nostalgisch plaatje van omstreeks 1950. Het pad aan de noordzijde richting Bontebok. Het is hoog zomer. Geen mens te zien. Foto genomen ter hoogte van het huis waar tegenwoordig Geert de Leeuw woont.
Een plaatje uit de F.F.G. Omstreeks 1935? Het smalle bruggetje heette de Voksebrege. Aan de noordzijde staan flink wat hoge bomen, die 's zomers voor schaduw zorgden en in de herfst ongetwijfeld voor veel bladeren.
In het boerderijtje aan de overkant van de vaart, aan de zuidzijde, hebben jarenlang Eldert en Johanna Kromhout gewoond. Toen de schuur op instorten stond en later ook daadwerkelijk instortte, is het afgebroken en is er een nieuwe woning gebouwd. Die is inmiddels ook al weer afgebroken en nu wonen Anneke en Sietze Durkstra op deze plek. Rechts achter is al bijna honderd jaar de ijsbaan van Bovenknijpe.
De journalist Douwe Miedema (pseudoniem D. M. van der Woude) was getrouwd met Siets de Jong, de dochter van de kosteres van de Doopsgezinde kerk in Bovenknijpe. Hier ziet u ze op de prikslee in de richting van Bontebok "prikken".Op de achtergrond het ingevroren skutsje van (Geert) Koen. De brug bleef de gehele dag geopend, want het verkeer over ijs was op dat moment veel belangrijker dan het verkeer over de voetpaden. Hij zal tegen donker wel weer zijn dichtgedraaid, denk ik. De foto is van de strenge winter van 1929.
De aanleg van de overkluizing. Het jaartal is 1954 Door de goot is er betonspecie aangevoerd voor de bodem van de onderdoorgang van de overkluizing. Alles moest nog met handkracht, of beter, schepkracht. Maar liefst zeven man zijn er bezig om de beton op de juiste plaats te krijgen. Ze zijn allemaal op de fiets gekomen die tegen het huis op de achtergrond (nu fam. Tj. van der Meer) gestald zijn. Waarschijnlijk uit Jubbega, want daar kwamen in die tijd veel grondwerkers vandaan.
Een foto van zo rond 1960, lijkt me. De weg aan de zuidkant is in gebruik, de vaart zou in 1968 gedemd worden. De boerderij was van de fam. J. Schram, later afgebroken en vervangen door een nieuw huis waar de fam. Schram nu nog woont.
Maak jouw eigen website met JouwWeb